Stel cookie voorkeur in

Verdwenen kinderen

Zoals jullie misschien wel weten worden kinderen op wonderbaarlijke wijze groter en ook ouder ;) Ze komen de school ingewandeld als ze 4 jaar zijn en stromen uiteindelijk rond hun 6e levensjaar door naar groep 3. 
Voor de vakantie had ik 10 kinderen in mijn klas die na de zomer naar groep 3 zouden gaan. Dolle pret en reuze spannend, want dit hield in dat deze kinderen een aantal dagen mochten wennen in de middenbouw. De kinderen die nog 4 of net 5 waren vonden dit wel jammer, want ook zij wilden graag wennen bij de middenbouw. Daartegenover had ik ook een groot aantal kinderen die het een maar wat raar fenomeen vonden dat 'wennen'. Ineens waren er twee kinderen weg uit de klas, om een paar uur later weer terug te komen. En waar ze dan geweest waren? Ja, de middenbouw, maar wat is dan toch de middenbouw?

Vele gesprekken heb ik er over gehad in de klas en ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk uit te leggen dat een groot deel van de klas er na de zomer niet meer zou zijn. Er waren dan ook aantal kinderen die gisteren verbaasd door de klas keken. 'Juf, waar is Sanne?' , Juf, waar is Bram?' en telkens weer greep ik terug naar die gesprekken van voor de vakantie over het fenomeen middenbouw. Vandaag hoorde ik ze de hele ochtend niet over de 'verdwenen' kinderen, mooi dacht ik ze snappen dat ze naar een andere klas zijn.

Verkeerd gedacht natuurlijk, want 's middags kwam er een kleuter vanuit het niets naar mij toe gerend. 'JUF! Ik zag Sanne in de gang!' 
De kleuter kijkt mij aan met een blik van 'ik ben Sherlock en heb de vermiste kinderen terug gevonden!'.

Ik besluit er in mee te ga en doe net of ik net zo verbaasd ben. 'Niet?! Echt waar?! Waar is ze dan?' 
Op een drafje hobbelt de kleuter naar de gang en met nog meer verbazing in haar ogen komt ze terug gehobbeld. WEG! Roept ze. 
'Kom zeg ik, we gaan haar zoeken' En met de kleuter aan mijn hand ( en 4 andere nieuwsgierige kleuters met hele grote oren) loop ik naar de gang. Ik besluit om naar de middenbouw te lopen en een kijkje om de hoek te nemen.

Vol verbazing kijken de kinderen hun ogen uit. 'Kijk juf! Daar zit ze! en Bram! en Mees! Hè! Lotte zit hier ook!' 
Zachtjes neem ik ze de gang weer op en leg ze uit dat dat dus de middenbouw is. Ze zijn naar een nieuwe klas, zeg ik een klas waar ze allemaal nieuwe dingen leren. En toen begonnen de kwartjes te vallen hoor! ;) 
Ik kreeg direct een vragensalvo op mij afgevoerd. 'Ga ik dan ook naar de middenbouw als ik 6 ben? En wat leer ik daar dan? Is het eng?' Uiteraard heb ik er nog een gesprekje aan gewijd en hierna was alles goed. De vermiste kinderen waren terecht, de zaak was opgelost, case closed ;)

Eind goed, al goed =D