Stel cookie voorkeur in

Ik hoor wel eens dat de kinderen op de montessorischool alleen maar moeten werken en als kleuter al moeten leren lezen. Is dat zo?

Nee, dit is een misverstand. Kleuters krijgen alle tijd en gelegenheid om te spelen met blokken, constructiemateriaal, puzzels, poppen, knutselmateriaal e.d. Maar naast deze materialen zijn er montessori materialen die het lezen en rekenen bevorderen.
Wij bieden ze, door lesjes te geven, de mogelijkheid om zich daarin te ontwikkelen en volgen daarbij de vorderingen van het kind. Het kan dus zo zijn dat de kleuter als hij/zij naar de middenbouw gaat al kan lezen en grote sommen kan maken, maar het hoeft niet.
Als een kind altijd in de poppenhoek speelt zegt dat wat over het kind. Het kan zijn dat het kind iets zoekt wat veilig is, of geen andere interesses heeft. Voor ons wel een signaal om daar wat mee te doen.
In de praktijk noemen we alle activiteiten ‘werkjes’, dus ook tekenen is een werkje. Het kind komt dan thuis en vertelt welke werkjes ze hebben gedaan. Zo ontstaat het idee bij ouders, dat ze constant moeten ’werken’.