Stel cookie voorkeur in

Roze toren (en de rest van het zintuiglijk materiaal)

Montessori ontwikkelde dit materiaal om de zintuigen te ontwikkelen. Van nature is het kind erop gericht om zichzelf en zijn omgeving te leren kennen. Het neemt onbewust alles uit zijn omgeving in zich op door middel van de sensomotoriek; het neemt informatie op door tegelijkertijd waar te nemen en te handelen. Indien kinderen daartoe de kans krijgen, gaan ze met of zonder speciaal materiaal voorwerpen sorteren op grootte, vorm en kleur, op gevoel, klank, temperatuur en gewicht. Met behulp van de zintuiglijke materialen van montessori worden deze ervaringen op een gestructureerde en ordelijke manier geclassificeerd.
De motorische en zintuiglijke ervaringen vormen de basis voor de ontwikkeling van de intelligentie; door het benoemen van deze ervaringen komt begripsvorming tot stand.

Met de roze toren leert het kind afmetingsverschillen waar te nemen. Ook de motoriek wordt ontwikkeld. Het sluit aan bij de behoefte van een kleuter om te stapelen, verplaatsen en ordenen van voorwerpen.

Bij de roze toren past de kleinste duizendmaal in de grootste..
Bij de bruine trap past de dunste honderd maal in de dikste. ..
Bij de rode stokken past de kortste tien maal in de langste…

Deze roze toren is het eerste wat je ziet als je onze school binnen stapt en hiermee krijgen de kinderen het eerste lesje in de klas!